Podzim dělí svět na dva nesmiřitelné tábory. Pro všechny je ale krásnější, když jej prožívají v teple, zahřátí a s úsměvem na tváři. Zahřívejte se pravidelně i zevnitř popíjením těch nejlepších podzimních čajů. Poradíme vám, jaké bylinky se k podzimu hodí, který čaj v sáčku nebude zklamáním a přihodíme i tipy pro čajové fajnšmekry.
Pojďte na to po babičkovsku – vsaďte na podzimní byliny
Bylinky lidstvu pomáhají od nepaměti. Léčí zdravotní neduhy, zlepšují náladu a mohou se stát skvělým koníčkem. Nemusíte je jen konzumovat, ale můžete vyrazit do přírody a sami je nasbírat. Podzim je pro sběr bylin jako dělaný. A až si je donesete domů, nezapomeňte si z nich udělat čaj, který vás povzbudí.
Bylinné čaje pro lepší kondici i náladu
Podzimní bylinky snadno najdete, často se sbírají totiž plody, které jsou velmi výrazné. Patří mezi ně proslulý šípek nebo třeba rakytník. Chybu ale neuděláte ani s obyčejnou kopřivou.
TIP od nás: Jste milovníky bylinek? Udělejte si výlet do Vlčí hory v severních Čechách, sídla značky Nobilis Tilia. Při procházce jejich úžasnou zahradou načerpáte novou inspiraci a v místní čajovně poté máte možnost při listování herbářem ochutnat některý z lokálních bylinných čajů.
- Plod růže šípkové je dokonalou podzimní bylinou. Šípkový čaj je velmi chutný, nasládlý a především zdravý. Šípky obsahují hodně vitamínu C, připravený čaj má močopudné vlastnosti, takže pomáhá například při zánětu močových cest nebo ledvin. Čaj můžete vařit z čerstvých i sušených plodů. Sušené ale před zalitím nezapomeňte rozdrtit, aby se uvolnily všechny vitamíny.
- Plody rakytníku řešetlákového mají nápadnou oranžovou barvu a jsou také plné vitamínu C. Rakytník není volně rostoucí keř, ale můžete ho najít ve spoustě zahrad. Rakytníkový čaj posiluje imunitu, regeneruje pokožku a napomáhá správné funkci cévní soustavy.
- Univerzální kopřiva by neměla chybět v žádné domácnosti. Kopřivy najdete na stráních a loukách až do poloviny listopadu. Zaběhnout si tak pro čerstvou dávku můžete kdykoliv. Kopřivový čaj tlumí bolesti hlavy a pomáhá k pročištění organismu. Chuťově to ale není žádná lahůdka, a proto kopřivy kombinujte s mátou nebo meduňkou.
Na čajové sáčky nemusíte zanevřít
Nejjednodušší příprava čaje je zalití sáčku vodou z rychlovarné konvice. Někdy prostě není čas na sledování teploty vody a louhování. Čaj v sáčku nemusí být prohřeškem proti čajové kultuře. Dejte si ale pozor, kde ho kupujete. Supermarkety nejsou místem, kam byste se pro čaj měli vypravit. Čajovna nebo specializovaný obchod s čaji a kávami vám ale může nabídnout čaje v sáčku té nejvyšší kvality. A tak se nemusíte vzdávat svého oblíbeného horkého nápoje v termosce, který je připravený za pár vteřin.
Vyrobte si opojný čajový nápoj
Pití čaje může někomu připadat jako nuda. Někdo si dá raději kávu z pořádného kávovaru a tím si odbude rituál pití teplého nápoje. Pokud si ale přejete rituál opravdu stylový, naučte se vyrábět čajové nápoje.
- Chai latte je indický nápoj, který má očistné účinky a jeho receptura se opírá o ajurvédské léčitelství. Dělá se z černého čaje, našlehané mléčné pěny a několika druhů indického koření jako je skořice, kardamom, zázvor a hřebíček.
- Maté pochází z Jižní Ameriky a je to nápoj, který se vyrábí z lístků cesmíny paraguayské. Celosvětově se tento čaj stal populárním především díky svým povzbudivým účinkům. Maté se přidává také do limonád a džusů.
- Kombucha je jemně perlivý nápoj ze slazeného černého nebo zeleného čaje, který vzniká fermentací. Uvařený čaj se osladí, přidá se kombuchová kultura a nechá se zkvasit. Nápoj by měl působit očistně a podporovat trávení. Nejde sice o teplý a hřejivý nápoj, ale třeba ke konzumaci čaje přivede i zaryté odpůrce.
Tak si připravte svůj oblíbený nápoj a užívejte si podzim plnými doušky.