Pokud milujete jídla, která se na letních zábavách hojně prodávají, nemusíte kvůli nim dál než do kuchyně. Vynikající langoše, prvotřídní bramboráky, ale i hranolky a čerstvé řízky si snadno připravíte pomocí fritovacího hrnce. Jak ale vybrat ten nejlepší, aby byl chuťový zážitek dokonalý?
Než si spotřebič pořídíte
Samozřejmě je důležité myslet na to, že každá fritéza vám zabere trochu více místa. A proto musíte zvážit, zda se vám vůbec do kuchyně vejde. Pokud ji chcete využívat jen jednou za čas, promyslete si, kde ji budete skladovat. A pokud už víte, že tenhle spotřebič usnadňuje vaření, ale není tak škodlivý, jak se říká, připravte mu čestné místo na kuchyňské lince. Druhým aspektem je olej, který můžete používat i opakovaně. I ten je potřeba někde vhodně skladovat. Samozřejmě jsou i fritézy s olejovými filtry, které se o oddělení oleje od jídla postarají a rovnou ho přefiltrují pro další použití.
Co všechno fritéza připraví?
Všechno! Samozřejmě záleží na typu, který si pořídíte. Ale ty nejmodernější si poradí hravě třeba i s rýží. Obecně si ale fritéza poradí se smaženými pokrmy, jako jsou řízky, smažené maso včetně ryb, hranolky, bramborové lupínky, smažené sýry, ale i s takovými pochoutkami, jako jsou třeba koblížky. A aby toho nebylo málo, připravíte si v ní i zeleninu nebo houby.
Jak je to s kvalitou fritovaného jídla?
Pokud držíte dietu, nemusíte se friťáku vzdávat. Stačí dbát na správnou teplotu při fritování, díky které se tuk zbytečně nevsákne do připravovaného pokrmu. Jestli se o svou linii ale obáváte i tak, nevadí. Další možností totiž je se porozhlédnout po takovém spotřebiči, který nepotřebuje pro přípravu jídla olej.
Co všechno by měla umět či obsahovat?
V tomhle ohledu je dobré zvážit, jaké funkce očekáváte a jaké příslušenství požadujete. Samozřejmě se většina parametrů odvíjí od toho, jak moc si chcete smažení usnadnit, nebo pro kolik lidí jídlo připravujete.
Olej v hlavní roli
Ve spojitosti s olejem využijete hned několik vychytávek. Funkce signalizace výměny oleje vás upozorní na to, kdy je potřeba starý olej vyměnit. Ten zase snadno odstraní funkce snadné vypouštění oleje. Pokud by ji vámi vyhlédnutá fritéza neměla, vynahradí ji pumpa na olej, která ho odčerpá. A aby se olej zbytečně nepřepaloval, ohřev při používání automaticky vypne pojistka proti přehřátí.
Optimální hodnoty
Vhodná teplota je totiž základ dobrého i zdravého hodování. Nastavenou teplotu vám udrží termostat. Aby vám nehrozilo nebezpečí, je vhodná i funkce, která zajišťuje stále chladný vnějšek. Pokud by fritovací hrnec termostat neměl, přikupte si teploměr, díky němuž vhodnou teplotu vždycky zkontrolujete.
Praktičnost především
Pokud chcete ve friťáku připravit celý oběd, nebo si snad někdo z jedlíků přeje něco jiného než ostatní, nebude to pro vás problém. A to díky spotřebiči, který se skládá z více přihrádek. Navíc existují různé typy košů podle typu pokrmů, takže si s obědem opravdu můžete vyhrát a přitom všechno připravovat najednou.
Jaký typ se hodí k vám?
Když už máte zvážené všechny parametry, tím posledním, nad čím musíte popřemýšlet, je, jaký typ fritovacího hrnce zvolit. Existují totiž hned tři a jak už to bývá, každý má svá pro a proti.
Nejrozšířenější varianta
Nejčastěji narazíte na elektrickou fritézu. Důvodem je zejména to, že vystačí na občasné domácí využití. Protože jak víme, dennodenně konzumovat smažené jídlo není moc dobrý nápad. Pokud tedy zamýšlíte skutečně jen příležitostné použití, tahle bude pro vás tím pravým. Elektrické fritézy zpravidla nezanechávají žádné nepříjemné odéry, takže se nemusíte bát je používat v interiéru. Nehledě na to, že jsou bezpečnější než ty plynové. Nevýhodou je ale poněkud vyšší cena a také to, že zápach zůstává uvnitř nádoby.
Venkovní šéfkuchař
Pokud si ale chcete pořídit typ na zahradu, vyberte si spíše plynovou fritézu. Tu totiž doma používat nemůžete, ale venku vám obstará jídlo pomalu pro celý regiment. Poradí si klidně s celým kuřetem, které dokonale usmaží. A to i proto, že se v ní olej předehřívá o něco rychleji. Jak je ale u plynu známo, je potřeba být při jeho používání mnohem opatrnější. Navíc vám u plynových fritéz přibude starost se sháněním a ukládáním plynových bomb. Na druhou stranu, co bychom neudělali pro dobré jídlo, že?
Zdravá možnost
V případě, že milujete si na jídle pochutnávat, ale zároveň nepatříte mezi příznivce smažení, omezovat se téměř nemusíte. A to díky horkovzdušné fritéze. ta totiž nepoužívá olej, takže zajišťuje nejzdravější přípravu pokrmů. Díky tomu se i snadno udržuje, protože se zbytkovým olejem si zkrátka hlavu dělat nemusíte. Je ale asi jasné, že vám horkovzdušné fritézy nedokážou opéct každé jídlo, protože horký vzduch na všechno zkrátka nestačí. A nutné je i dodat, že si za tyhle zdravé výhody trochu připlatíte.
Jak fritézu čistit?
Na závěr už jen praktická rada. Vypouštění oleje je nezbytné, aby fritéza správně fungovala a stále připravovala kvalitní pokrmy. Kromě toho ale musíte čistit i samotnou nádobu na fritování. Pokud by vás tento bod odrazoval, stačí zvolit takový spotřebič, jehož některé části lze umývat v myčce.
Ať už chcete připravovat jídlo kdekoli a jakkoli, určitě stojí za to si kuchtění usnadnit. Protože i ti velcí kuchaři fritézy používají. Ty tam jsou fámy o nezdravém smažení, protože to jde i jinak. A do dobrého jídla se prostě vyplatí něco investovat. Pravdou totiž je, že investujete především do sebe.