Vánoční svátky jsou svátky klidu a míru. Je to čas, který trávíme s rodinou. A během kterého neustále něco konzumujeme. Cukroví, chlebíčky, řízečky, salát s majolkou. Pohybu taky moc nedáme, protože koukáme na pohádky, odpočíváme po náročném roce a chceme prostě jen tak být. Není na tom nic špatného a tohle všechno k nejkouzelnějším dnům v roce patří. Určitě ale není na škodu si Vánoce trošku odlehčit. Mrkněte na 5 tipů, díky kterým si Vánoce užijete naplno a bez výčitek.
Bramborový salát bez majolky si zamiluje i babička
Bramborový salát k Vánocům neodmyslitelně patří a ani by nás nenapadlo navrhnout, že se ho máte vzdát. Ale přiznejme si. Je to kalorická bomba. A přitom z tak zdravých a dobrých surovin! Brambory jsou výživově skvělé, zelenina, vajíčko. S ničím z toho by neměli výživoví poradci problém. Kdyby se to ovšem nepolilo kilem majonézy.
Co takhle zkusit něco jiného? Zakysanou smetanu, sojanézu, bílý jogurt. Odlehčené verze bramborového salátu si můžete během svátků dopřát v mnohem větší množství. Nebude vám po něm těžko a garantujeme, že je tak výborný, že vám na něj do spižírny bude chodit i babička.
Kapra nemusíte smažit
Kapří štědrovečerní řízek, který se dojídá ještě na Štěpána, je dalším vánočním nešvarem. Jednak se ho vždycky usmaží nesmyslně velké množství a pak … Proč se kapr vůbec smaží? Je to krásná česká ryba, která si zaslouží lepší péči než trojobal a smažení ve vrstvě oleje.
Skvělou alternativou smaženého kapra je kapr po mlynářsku, který se obaluje jen v mouce a ne v trojobalu. Zachutná vám určitě i kapr pečený s bylinkami, kapr na modro nebo kapr na kmíně. Pokud kapřímu masu zrovna nefandíte, nemusíte se cítit vůbec špatně, pokud sáhnete po jiné rybě. Slavností je štika, pstruh, ale klidně i losos nebo tuňák. Vánoce jsou o tom, co je vám milé a řízek z kapra to rozhodně být nemusí.
Cukroví si o zdravější verzi přímo říká
Ve snaze nepřibrat o Vánocích jako první každého napadne: nejíst cukroví! Když ale dojde na lámání perníčků, kolik z nás dokáže skutečně říct ne? Cukroví je úžasná součást Vánoc, vytváří příjemnou atmosféru už během příprav a pečení a odpírat si ho je čisté mučení.
Neodpírejte si cukroví. Nemusíte. Zrovna u cukroví je spousta prostoru pro odlehčování a vytváření zdravějších verzí. Stačí vyměnit bílou mouku za špaldovou, žitnou, kokosovou nebo jakoukoliv jinou. Bílý cukr za třtinový, případně med, erythritol, stévii nebo jiné sladidlo, které je vám příjemné. Máslové polevy a krémy se dají vyměnit za vysokoprocentní čokoládu a marmelády za ovoce. A pokud chcete cukroví „pocukrovat“, skvěle poslouží i kokosová mouka.
Zkuste si vánoční abstinenci
Sklenička šampaňského u štědrovečerní tabule, svařák u pohádek, grog po mrazivé procházce, pivo s přáteli u společenských her. Tisíc zbytečných kalorií denně lusknutím prstu. Je všeobecně známo, že alkohol je zabiják pěkné postavy a umí napáchat víc škody než užitku. Pojďme to letos zkusit trošku jinak!
Nikdo neříká, že si nesmíte ani připít. Zkuste ale zůstat u jedné skleničky. Místo svařeného vína si dejte teplý džus nebo si připravte nealko punč. Nealkoholické pivo po chuti od normálního nerozeznáte a i šampus si dneska můžete vychutnat s čistou hlavou. Klidně do dna!
Buďte střídmí
Hojnost je něco za co bychom měli být vděční. Ne něco, co je nutné demonstrovat a dávat na odiv. Letošní náročný rok nás poučil v mnoha ohledech. Nejvíc v tom, že je potřeba, abychom si vzájemně pomáhali. Připravme si letos doma jen tolik jídla, kolik skutečně sníme. Nepečme hromady cukroví. Neplýtvejme.
Ušetřené peníze i čas můžeme věnovat něčemu, na čem skutečně záleží. Vánoce jsou totiž především o tom, s kým a jak je trávíme. Tak si zapněte vánoční světýlka, natáhněte huňaté ponožky a promyslete, jak můžete svátky prožít v hojnosti a přitom střídmě a ještě někomu pomoci.