Taky jste si na delší cestu do zahraničí sbalili jerky neboli nasušené kousky masa? Jsou sice populární zejména v Americe, ale i čeští cestovatelé si tyto proužky masa v marinované omáčce značně oblíbili. Nezaberou příliš mnoho místa a s dnešními sušičkami si pytlíčky s masem snadno připravíte sami doma.
Nehledě k tomu, že sušení potravin je jeden z nejzdravějších způsobů vaření. Při sušení, zejména pak ovoce a zeleniny, se do hotových balíčků nepřidávají žádná aditiva, jako například: konzervační látky, sůl nebo barviva. Dávno se ale nesuší pouze ovoce. Blíží se podzim a s ním období, kdy rostou houby. Nasušené hříbky užijete v zimě do polévky.
Jak si vybrat sušičku
Možná si pamatujete dobu, kdy rodiče rozmísťovali plechy s houbami nebo plátky jablek (známé po usušení jako křížaly) po parapetech. S dnešními moderními sušičkami na to zapomeňte. Potraviny usušíte rychleji a ještě uspoříte místo ve vašem bytě. Na trhu spotřebičů existuje nepřeberné množství druhů sušiček. Podívejme se, na co se zaměřit při jejich výběru.
Princip, jak jednotlivé sušičky fungují, je víceméně obdobný. Vevnitř spotřebiče se nachází pláty, na které se kladou potraviny. Těchto plátů je v sušičce několik řad. Kolem plátů pak cirkuluje ventilátorem ohřívaný vzduch. Ventilátorů může být v jedné sušičce více, klidně i dva. Horký vzduch prochází i skrze jednotlivé pláty se sušenou potravinou.
Při výběru sušičky hleďte na potřeby vaší rodiny. Položte si otázky:
- jak často a v jakém množství budete sušit
- co všechno plánujete sušit – dneska se nemusíte zdaleka omezovat na zeleninu a ovoce
Podle odpovědí pak zvolíte příslušný výkon spotřebiče a množství obsažených plátů ve stroji. Není neobvyklé mít při dostatečném výkonu i 30 plat.
Jaký zvolit výkon
Bohužel údaj o výkonu (příkonu) sušičky nebývá na krabicích často uváděn. Přitom se jedná o důležitou informaci. Každopádně jeho hodnoty se pohybují od 250 do 1000 W. Jaký je mezi nimi rozdíl? Značný.
V případě příkonu okolo 250 W bude stroj schopen usušit až 5 plátů s potravinami. Ale nečekejte žádné zázraky. Pokud sáhnete po spotřebiči s příkonem 1000 W, pak v pohodě usušíte i 30 kousků. Užijete zejména při sušení drobných bylinek nebo velké úrody či sběru hub. Ale zlatým a rozumným středem pro běžnou domácnost je přístroj s výkonem okolo 500 W.
Přiberte pomocníky
Sušička za vás udělá hodně práce, ale pořád musíte vynaložit jistou námahu s nakrájením ovoce nebo vypeckováním třešní. Ale i tady na vás mysleli výrobci různých vychytávek. Leckteré z “udělátorů” využijete i při běžných domácích prací.
První velkou skupinou jsou různé kráječe, které vám rychleji naporcují daný plod ovoce nebo zeleniny. Mnohdy jen vložíte kus ovoce do strojku, zmáčknete pružinky a plod je rozkrájený. Něco podobného jako máte pro vajíčko na tvrdo. Dále existují speciální plátkovače. Například ten na banán či ananas. K duhu vám přijdou i nůžky, co třeba na bylinky? Nemusíte je krouhat nožem.
Bojujete se slupkami u jablka? Potom sáhněte po speciálním přístroji, který vám ji pomůže odstranit raz dva. V neposlední řadě jistě užijete i vypeckovávač třešní nebo švestek. A to nejenom v případě sušení, ale až budete péct třešňovou bublaninu.