O pozitivních účincích jezení ovoce a zeleniny na naše zdraví se netřeba dlouze rozepisovat. Každý doktor vám doporučí konzumovat neomezené množství “nesladké” zeleniny a několika, obvykle dvou až tří, kousků ovoce denně.
Dát si banán, jablko či jiný druh ovoce většinou nebývá problém. Jeho sladká chuť je rozhodně lákavější než chuť zeleniny, se kterou už to bývá v našich jídelníčcích horší. Jíst každý den syrovou zeleninu po čase prostě omrzí. Proč si ji nepřipravit tedy i na odlišnější způsob? K tomu ale potřebujete mít šikovné “pomocníky” v kuchyni. Máte je?
Drobné vychytávky nejenom pro zasmání
Napadlo by vás, že existují takové vymoženosti jako loupač hrachu nebo odstraňovač stopek z jahod? Bez nich se v běžné domácnosti asi obejdete, ale například vypeckovač třešní může být nenahraditelným pomocník v případě zavařování vaší větší úrody.
Na trhu toho ale existuje mnohem více. Mají vaše děti rádi jablka? Pak si pořiďte jejich loupač. Slupka je sice plná vitamínu, ale do jablečného závinu ani dětské přesnídávky se nedává. Komu by se chtělo loupat několik kilogramů jablek?!
Česnek je sice oblíbenou pochoutkou v rumunských horách, snad kvůli obávanému upírovi z Transylvánie, ale český česnek se čím dál častěji objevuje i v naší kuchyni. Oloupat stroužek zvládnete raz dva, ale pořádně nadrtit česnek například do polévky nebo guláše už dá zabrat. S lisem na česnek máte hotovo raz dva.
Začínat den s koktejlem plným vitamínů (smoothie) je aktuálně na vzestupu. Stačí si pořídit odšťavovač a ranní hodování může začít.
Sušička zeleniny a ovoce
Chutnají vám křížaly, které vám jako malému dítěti sušila babička? Co si je připravit doma? Se sušičkou potravin to není žádný problém a nepotřebujete ani příliš prostoru. Výhodou dnešních sušiček je i to, že se nemusíte zdaleka omezovat pouze na ovoce a zeleninu. Usušíte tady prakticky cokoliv – od masa přes houby až po bylinky.
Chystáte se na delší dovolenou, kde nebudete mít možnost si nakoupit ani zajít do restaurace na teplé jídlo? Pak opět užijete sušičku a připravíte si porce nasušených obědů a večeří dopředu. Usušenou směs pak zalijete horkou vodou, počkáte pár minut a teplé jídlo je připravené k podávání. Navíc sušená směs zabere mnohem méně místa ve vašich zavazadlech a nepronese se tak při mnoha hodinovém treku.
Při nákupu sušičky se dívejte, kolik sad můžete umístit dovnitř. Už není žádnou výjimkou zakoupit sušičku i s pěti rošty. Na každém si tak připravíte jiný typ potraviny. Co víc, pokrmy připravené na sušičce jsou mnohem zdravější než zakoupené již usušené pokrmy. Sami si totiž můžete ovlivnit, kolik cukru dáte do sušeného ovoce, jak moc osolíte nasušené maso.