Blíží se letní sezóna a s ní také období, kdy se vzduch zaplní vůní grilovaného masa. Milovníci grilovaných pokrmů už se jistě nemohou dočkat, až se počasí trochu umoudří a až budou moci své miláčky zase rozpálit. Elektrické grily jsou královnami mezi těmito pomocníky a my vám poradíme, jak vybrat ten nejlepší!
Umíte se v grilech vyznat?
Grilů rozlišujeme tři typy. Elektrické grily doplňují na trhu ještě plynové a grily na dřevěné uhlí. Každý z těchto typů grilů má své klady i zápory. Při porovnávání ale ze všech nejlépe vychází právě elektrické grily. K plynovým i na dřevěné uhlí potřebujete buď propanbutanovou láhev, nebo dřevěné uhlí. Elektrický gril potřebuje jen přípojku k elektřině. Nemusíte navíc čekat dlouhé minuty, než se gril zahřeje – pořádně rozpálený je totiž téměř ihned po zapnutí. Elektrické grily sice patří k těm nejdražším modelům na trhu, jejich výhody ale vyšší pořizovací náklady výrazně převyšují.
Elektrické grily pro dokonalou kontrolu nad přípravou
Další obrovskou výhodou elektrických grilů je možnost regulace teploty. O té máte přehled díky termostatu zabudovanému ve víku grilu a víte tak přesně, co se s vašimi grilovanými dobrotami děje. Elektrické grily se velmi jednoduše ovládají, takže nezáleží, jestli jste v grilování profík, nebo s ním teprve začínáte. Obsluhovat elektrický gril zvládne každý. Také údržbu mají elektrické grily velmi jednoduchou, a to zejména díky nepřilnavému povrchu grilovací plochy, kterou disponuje většina modelů elektrických grilů.
Grilujte venku, i uvnitř
Velkou výhodou elektrických grilů je také to, že je seženete ve venkovní variantě i ve variantě určené pro vnitřní použití. Nemáte k dispozici zahradu či balkón? Nevadí! Na elektrickém grilu si své jídlo ugrilujete v kuchyni či v obývacím pokoji. Při grilování na elektrickém grilu totiž nevzniká žádný kouř, zplodiny a ani popel. Jeho používání uvnitř je proto zcela bezpečné a pohodlné. Z grilování na elektrickém grilu se tak může stát vaše nová nejoblíbenější společenská událost. Může se stát, že jste zvyklí grilovat na dřevěném uhlí a může vám chybět typická grilovací vůně. Ani to by vás ale od koupě elektrického grilu nemělo odradit. Některé elektrické grily jsou vybavené funkcí „aromatizace dřevem“. Stačí dovnitř grilu umístit kapsli s kousky dřeva a při grilování se do okolí i do pokrmů samotných uvolní nádherná dřevitá vůně.
Různé grilovací plochy pro různé pokrmy
Jednotlivé elektrické grily se liší svou velikostí a užitím (venku, uvnitř apod.). Nabízeny jsou ale také s rozdílnými grilovacími plochami. Elektrické grily pořídíte buď s roštem a nebo s deskou. Grilovací deska může mít hladký, nebo žebrovaný povrch, lepší elektrické grily jsou vybavené více typy. Právě povrch desek vypovídá o tom, jaké pokrmy zvládnou elektrické grily připravit. Desky s hladkým povrchem se hodí pro grilování zeleniny, hub nebo ryb. Ty žebrované jsou pak skvělé na grilování masa, zejména vynikajících steaků. Při výběru elektrického grilu si pohlídejte materiál desky. Ten by se měl snadně udržovat, měl by být odolný a doba jeho zahřátí by neměla být příliš dlouhá.