Oblíbené mandle mají rozmanitá využití. Někdy je rádi chroupeme jen tak se slupkou. Na pečení se ale hodí odhodit hořký obal a zbavit mandle slupky. Máme pro vás pár jednoduchých návodů, jak na to.
Mandle, jak je známe, pochází z mandloně obecné, stromu, který se pěstuje převážně v subtropickém pásmu a je příbuzný třeba s meruňkami a broskvemi. Mandle jsou ukryté v jádru pecek právě tohoto stromu. Pojďme si shrnout základní fakta o mandlích. Kde je získáváme, co mandle obsahují, jaký mají zdravotní přínos a hlavně – jak je oloupat rychle a efektivně.
Kde použít mandle?
Mandle můžete použít do nejrůznějších dezertů, večer si dát uzené mandle třeba k vínu, po ránu si dopřát mandlové máslo. Jsou také oblíbenou pochoutkou, kterou si zkrátka můžete dopřát na sto a jeden způsob. Lze je konzumovat na sladko i na slano a jsou super svačinkou i chutnou pochutinou. Zároveň jsou skvělým zdrojem antioxidantů.
Je důležité také rozlišovat mandle hořké – ty pocházejí z divokých mandloní a pro člověka jsou nebezpečné. Obsahují totiž kyanogenní glykosid amygdalin, ze kterého se při trávení uvolňuje kyanovodík. Využívají se proto výhradně v průmyslu. Oproti tomu mandle sladké jsou vyšlechtěným plodem, který se používá v potravinářství a pro člověka nejsou nebezpečné, naopak obsahují celou řadu prospěšných látek. A právě sladké mandle běžně konzumujeme.
Co obsahují mandle?
Mandle obsahují celou řadu zdraví prospěšných látek. Jsou bohaté na vitamíny i minerály. Obsahují vlákninu, bílkoviny, tuky, vitamín E, Mangan a hořčík. Také v nich ale najdeme vitamín B2 a fosfor. Hrst mandlí zároveň obsahuje zhruba jen 2,5 g sacharidů.
Jedna hrst mandlí (28 g) obsahuje?
- Vláknina: 3,5 gramu
- Bílkoviny: 6 gramů
- Tuky: 14 gramů (z toho 9 mononenasycených)
- Vitamin E: 37 % doporučené denní dávky
- Mangan: 32 % doporučené denní dávky
- Hořčík: 20 % doporučené denní dávky
- Obsahují také slušné množství mědi, vitaminu B2 (riboflavin) a fosforu.
Kde se mandle využívají?
- mandlové máslo
- mandlové mléko
- cukroví a dezerty (marcipán, makronky)
- sladké pečivo (posyp kynutého těsta)
- saláty
- mandlový likér (amaretto, mandlovice)
- kosmetika
Mandle se ale využívají také v kosmetickém průmyslu. Olej z mandlí je totiž bohatý na vitamíny A, B a další minerály. Zjemňuje tak pokožku, posiluje ji, hydratuje a vyživuje.
TIP: Víte, jak zkombinovat saláty s ořechy? Máme pro vás pár svěžích receptů nejen na léto. Přečtěte si tady.
Proč vlastně mandle loupat?
Zatímco někteří dávají přednost konzumaci mandlí se slupkou, jiní dávají přednost loupaným mandlím. Právě loupání mandlí může být velmi často oříšek. Jak tedy mandle nejlépe oloupat?
Tmavě hnědá slupka je většinou hořká a může nám tak kazit chuťový zážitek. Pro někoho také mohou být mandle se slupkou hůře stravitelné.
Na druhou stranu je důležité zmínit, že právě slupka obsahuje velké množství zdraví prospěšných látek a ačkoliv může být hořká, pro někoho dodává ořechům onu charakteristickou plnou chuť, kvůli které jsou mandle tak v oblibě.
Video: Jak oloupat mandle?
Video: Jak jednoduše odstranit z mandlí slupku?
Je tedy lepší jíst mandle se slupkou nebo bez ní? Zdravější varianta je určitě ponechat na mandlích slupku. Na druhou stranu pokud vám nechutná, nebo byste mandle rádi použili na ozdobení vánočky nebo jiného sladkého pečiva, směle do loupání. Oloupané mandle jsou sladší a navíc jsou lépe stravitelné.
Mandle hojně využijete i při vánoční hostině. Tipy na zdravější Vánoce najdete v našem článku.
Jak zbavit mandle slupky bez varu?
Jako první si řekneme, jak mandle oloupat jen tak – nebudete potřebovat žádné speciální nástroje a vybavení. Díky tomu zůstane v mandlích velké množství výživových látek, jedná se o tzv. RAW variantu.
Jak dlouho je třeba mandle namáčet? Stačí je přes noc nechat namočené ve vodě. Vložte mandle do větší mísy a zalijte je vodou tak, aby byly všechny potopené.
Ráno vodu slijte a mandle jednoduše oloupejte tím, že je lehce zmáčkněte mezi bříšky prstů. Voilá!
Pokud na výše uvedený postup nemáte čas, ani trpělivost, směle ke kroku č. 2.
Jak oloupat mandle pomocí horké vody
Poněkud rychlejší postup vám zajistí horká voda. Nalijte vodu do hrnce a postupně ji přiveďte k varu.
Poté ji stáhněte z plotny a vložte do ní na několik minut mandle se slupkou. Myslete na to, že by ve vodě skutečně měly být jen několik minut, poté vodu slijte a rychle mandle propláchněte pod studenou vodou. Případně můžete mandle zalít vroucí vodou a nechat několik minut odstát.
Nakonec položte mandle na utěrku a usušte. Poté zatlačte na spodní část mandle směrem ke špičce, slupka by se měla snadno oddělit.
Oloupejte mandle jednoduše s pomocí mikrovlnky
Podobně jako na plotně můžete mandle oloupat za použití mikrovlnky. Vodu jen nedáte vařit na sporáku, ale misku s vodou umístíte do mikrovlnky a přivedete k varu.
Poté do vody vložte mandle a nechte v mikrovlnce vařit další 2 minuty. Mandle následně slijte a propláchněte studenou vodou. Osušené mandle můžete oloupat stejným způsobem, jako výše, tedy stisknutím spodní části pomocí bříšek prstů.
Jen tak na zobání nebo ke sklence vína. Pražené mandle jsou delikatesou, kterou nepohrdnete. Je dobré před pražením mandle oloupat, jinak vás mohou více nadýmat. Jak tedy upražit mandle?
Nejdříve mandle zbavte slupky viz návod výše. Na pánvi poté rozpusťte máslo a vložte oloupané mandle. Pražte do zlatova. Máslo je možné vynechat a pražit i nasucho. Na konec mandle lehce osolte.
Co jsou blanšírované mandle?
Možná vás mate pojem loupané mandle a blanšírované mandle. Jaký je mezi nimi vlastně rozdíl? Pravdou je, že se jedná o jedno a totéž. Abychom z mandlí odstranili slupku, musí projít procesem, kterému se říká blanšírování. V podstatě jde o krátké spaření suroviny horkou vodou a jejího prudkého ochlazení. Mandle se díky tomu zbaví slupky velmi jednoduše a vy je tak můžete použít na pečení nebo ozdobu třeba tradiční české vánočky.
10 faktů o mandlích, které jste (nejspíš) netušili
- Mandle z botanického hlediska vlastně ořech není, jedná se o jadérko v pecce.
- Mandle pochází nejspíše z Blízkého východu.
- Obsahují velké množství minerálů a zejména hořčíku.
- Jsou příbuzné švestkám a broskvím.
- Odrůd mandlí existuje velké množství, napočítáme jich desítky, které se liší velikostí, tvarem i barvou slupky.
- Dle celkového vyprodukovaného množství se řadí mezi nejoblíbenější, tedy nejčastěji konzumované ořechy na světě.
- Mandloň je považována za jeden z prvních stromů, které člověk pěstoval, mandle byly dokonce nalezeny v hrobce Tutanchamona.
- Navzdory tomu, že jsou mandle bohaté na tuky, hladinu cholesterolu v krvi nezvyšují, ale naopak ji snižují. Je to díky vyváženým poměrem mastných kyselin a vysokému obsahu vitamínu E.
- První cukrovinka byla vyrobená ve francouzském Verdunu v roce 1220 a jednalo se o mandli obalenou v tenké vrstvě cukru. Tato labužnická pochoutka nesměla chybět na všech honosných tabulí zámožných panovníků a panstva.
- Nechcete-li kvůli mandlovníkům jezdit daleko, nemusíte. U nás se tyto stromy pěstují na jižní Moravě v Hustopečích, ačkoliv nutno podotknout, že kvůli podnebí dorůstají zhruba do poloviny své obvyklé délky a neplodí zdaleka tak, jako ve svém přirozeném prostředí.