Na první pohled příprava fondue může tak trochu připomínat spiritistickou seanci – všichni zúčastnění jsou sesednuti kolem nádobky a upírají na ni svůj zrak. Ovšem tady podobnost končí. Účelem fondue není nahlédnout do budoucnosti, ale připravit si lahodnou dobrotu. Aby vše bylo dokonalé, je třeba vybrat i kvalitní set.
Příprava fondue je z velké části i společenskou záležitostí. Mezi přípravou a postupnou konzumací mají účastníci fondovací akce možnost mezi sebou volně komunikovat. To přináší trochu nezvyklou, ale velmi uvolněnou a uklidňující atmosféru, k níž se připojuje i nezvyklý kulinářský zážitek.
Co se k přípravě fondue používá?
V zásadě si lze suroviny rozdělit do několika kategorií. Důležité je fondovací médium, jež se roztaví v kotlíku a ve kterém se budou drobná sousta na fondovacích vidličkách namáčet. Původní švýcarský způsob používá sýr (konkrátně zejména známý ementál a gruyère, ovšem některé kraje nají své speciality). Populární jsou však i fondue připravované v horkém oleji, bujónu, víně nebo dokonce v rozpuštěné čokoládě!
Dále k fondue patří mističky s nejrůznějšími omáčkami, kořením a dalšími ochucovadly, jimiž lze v nejrůznějších kombinacích dodat každému soustu originální chuť. A sada na fondue nemůže pochopitelně postrádat vidličky. Ty by měly být tvarované podle toho, na jaký typ fondue je používáte. Mezi další doplňky zpravidla patří tepelný zdroj (nejčastěji lihový vařič nebo elektrický ohřívač), stojánek na náčiní a kráječ na sýr.
Podle čeho vybírat kvalitní set?
V setu by rozhodně měl být výše zmíněný kotlík, u nějž hodně záleží na vhodném materiálu. Příprava fondue často v družné zábavě trvá i několik hodin, takže plechové a hliníkové kotlíky můžete vyškrtnout. Za ideální lze považovat kvalitní nerezový nebo keramický kotlík. Ty mají dlouhou životnost a současně se snadno omývají.
Vidličky jsou opatřeny dřevěnými či keramickými rukojeťmi, abyste je mohli kdykoli uchopit bez rizika popálení. To je tedy další kritérium, které při volbě setu budete posuzovat. Plastové a korkové rukojeti nelze doporučit. Sety s pouze kovovými vidličkami už vůbec ne. Na fondování v čokoládě se někdy používají i speciální kleštičky.
U setu oceníte i držák na dočasné odložení vidličky. Hořák na suchý nebo tekutý líh je stylový, možná ale raději sáhnete po elektrickém ohřívači s nastavitelnou a automaticky udržovanou teplotou. To už je věc osobního vkusu, svou funkci splní každý.
Kolik se vás sejde?
Sety na fondue se nejčastěji prodávají v provedení pro čtyři, šest a osm osob. V případě většího počtu zúčastněných není sice problém přidat vidličky, ale pokud nemáte dostatečně objemný fondovací kotlík, je lépe zapálit pod dvěma kotlíky současně, aby se na každého dostalo.
Ahoj,
no a jaký teda vybrat. Nějakej konkrétní tip prosím nemáte :/? Koukal jsem na net, ale je to dost balast :D.