Taky už jste zajisté zažili pocit zklamaní z toho, že se vám díky špatnému skladování pokazila rajčata nebo vám vyprchala veškerá chuť z vaší oblíbené kávy. Vůbec nebudeme zastírat, že se jedná o plýtvání s našimi finančními prostředky. Ale co je vážnější, především tím přicházíme o dobré potraviny,mnohdy plné živin a vitamínů, na které se několik dní dopředu těšíme. Ukažme si, jak na správné skladování a balení potravin, abychom se předem vyhnuli případnému rozhořčení nad zkaženými věcmi.
Cukr, káva, limonáda, čaj
Většinu z takzvaně suchých potravin, které patří do spíže, můžeme nechat v jejich originálních obalech z obchodu. Tím máme na mysli například těstoviny nebo rýži. Pokud jsme ale zvyklí mít je po ruce, například na kuchyňské lince, je vhodné uložit je v dobře uzavíratelných dózách.
Především pak u koření, kávy a čajů jsou dobře uzavíratelné dózy naprostou nezbytností. Pokud byste ponechali čaj v originální otevřené krabičce, ztratil by po čase svoje čajové aroma.
Pečivo byste vždy měli spotřebovat do 24 hodin po jeho zakoupení. Chceme-li ho ale udržet čerstvé delší dobu, v žádném případě se nedoporučuje vkládat ho do igelitových sáčků nebo do lednice. Raději ho zabalte do čisté utěrky a uložte do chlebníku. Případně můžete pečivo zamrazit.
Ovoce a zelenina
Pro skladování ovoce a zeleniny jsou nejvhodnější bedýnky, do kterých je uložíte. Ty pak umístěte do větraného sklepa s nízkou teplotou a ideální vlhkostí. Pro ty z vás, kteří sklepem nedisponují, máme několik rad, jak a kde ty nejčastější druhy skladovat v lednici.
- Jablka – zásobník na ovoce a zeleninu, nezabalené
- Banány – kuchyňská linka, nezabalené
- Bobule (jahody, borůvky, maliny) – zásobník na ovoce a zeleninu, v otevřené nádobě
- Citrusy – police v lednici, nezabalené
- Papriky – police v lednici, zabalené v sáčku
- Mrkev – zásobník na ovoce a zeleninu, zabalená
- Okurka – zásobník na ovoce a zeleninu, zabalená ve folii
- Cibule – temná místnost, nezabalená
- Špenát – zásobník na ovoce a zeleninu, plastová nádoba vyložená ubrouskem
Mléčné výrobky
Mléčné výrobky, jakými jsou jogurty, sýry nebo máslo, lze skladovat při teplotách kolem 2 až 8 stupňů. Při nezměněných podmínkách nám mohou vydržet zhruba dva až tři týdny. Samotné mléko není vždy nutné skladovat v lednici. Po jeho otevření je však doporučováno ho skladovat při stejných teplotách jako výše zmíněné mléčné výrobky. Spotřebujte ho do několika dní.
Maso
U masa velmi záleží na jeho druhu. Ryby je vhodné skladovat při 5 stupních, naopak čerstvé maso při teplotách od 2 do 7 stupňů. Mleté maso by nemělo překročit 2 stupně. Maso skladujte v lednici v zásobníku na maso v originálních a nepoškozených obalech, nebo v uzavíratelném sáčku.