Přišli hosté a rychle potřebuje servírovat teplé jídlo, jenže už je to nějaká chvíle, co jste ho sundali ze sporáku. Kam s ním tedy? Do mikrovlnné trouby? Ne, každý přece ví, že jídlo ohřívané v mikrovlnné troubě prostě není ono. Póry v jídle se spečou a pokrm pak chutná kapičku vysušeně. Jak si tedy pomoci, aby vám jídlo vydrželo teplé?
Poradíme vám. Pořiďte si ohřevnou zásuvku do kuchyně. Nehleďte na to, že je to pro fajnšmejkry z nóbl restaurací. Leckdy amatér zapálený pro věc dokáže udělat v kuchyni větší kouzla než unuděný profesionál. Proč byste tedy ve vaší kuchyni nemohli mít “vylepšovák“, který pozvedne úroveň stolování o level výše?!
Co se skrývá za ohřevným šuplíkem?
Na rozdíl od mikrovlnky tento “chytrý” šuplík pracuje na principu cirkulace teplého vzduchu. Vzduch nahřívá uschované talířky a hrníčky. Na nich se pak připravené pokrmy udrží déle teplé a není je potřeba ohřívat v mikrovlnné troubě.
Co více, tato ohřevná zásuvka pomáhá jídlo i šetrně rozmrazit. Stačí ho vyndat z mrazáku, položit na talíř a šup s ním do zásuvky. I babičky zajásají, v šuplíku vám totiž vykyne těsto na koláče nebo vánoční cukroví.
Už máme kuchyň zrekonstruovanou. Co teď?
Samozřejmě nejlepší chvílí pro instalaci ohřevného šuplíku je doba, kdy rekonstruujete nebo zařizujete novou kuchyni. Pak si ji můžete nechat vyrobit na míru i zvolit místo, kam ji chcete instalovat. Nicméně, pokud už máte rekonstrukci za sebou a možnost šetrného ohřívání vás zaujala, smutní být nemusíte. Stále je možné si nechat šuplík do kuchyně přidělat.
Doporučujeme se zamyslet nad místem, které bude pro šuplík nejvhodnějším. Protože zásuvka má sloužit k ohřevu a udržení potravin o něco déle teplých, jeví se jako ideální místo pro šuplík prostor poblíže trouby. Jediné, co potřebujete dodržet, je možnost připojení zásuvky do elektrické sítě.
Šuplíky se vyrábí různých velikostí. Běžně se do nich vejde i 12 talířů na vodorovno s pokrmem. Případně můžete kombinovat talíře s hrnečky na kávu. Záleží, co za událost chystáte – nedělní večeři nebo rodinnou sešlost?
Nastavte si správný program
Jak už jsme popsali výše, v ohřevné zásuvce můžete nechat kynout těsto, ohřívat talíře a podšálky, nechávat jídlo v teple, aj. Jelikož pro každou z funkcí budete potřebovat odlišnou teplotu, disponují zásuvky různými přednastavenými programy.
Pokud chcete pouze ohřívat nádobí, pak si nastavte teplotu od 60 do 80 °C. U ohřevu pokrmů si volte tolik stupňů, kolik uznáte za vhodné. Naopak pro rozmrazení jídel hledejte program, kde nastavíte teplotu okolo 35 °C. S nižší teplotou v programu totiž nedojde ke znehodnocení pokrmu po jeho rozmrazení. Obdobné teplotní programy se používají i pro vykynutí těsta na koláč či cukroví.
Kvalitnější zásuvky by měly mít zabudovaný timer, neboli časovač. Nastavíte si čas na dobu ohřevu a o více se nemusíte starat. Navíc s časovačem šetříte i spotřebu energie a tedy i svou peněženku.
Poslední maličkostí, která vám usnadní zacházení s nádobím a zvýší vaši bezpečnost, je tzv. teleskopický výsuv. Díky němu se snadno dostatek do vnitřního prostoru zásuvky. Při jeho mytí umyjete pouze protiskluzovou podložku a jste hotoví. Nemusíte uklízet celý šuplík.